MICKELSON EXXONMOBIL TEACHERS ACADEMY SYLLABUS GEORGE MASON UNIVERSITY COLLEGE OF EDUCATION AND HUMAN DEVELOPMENT DIVISION OF ELEMENTARY, LITERACY, AND SECONDARY EDUCATION Fall 2013 Sunday – Friday 7:45 am – 4:30 pm July 21, 2013 through November 1, 2013 Liberty Science Center, Jersey City, New Jersey

Instructors: Ramona Chang, PhD.

Mickelson ExxonMobil Teachers Academy Faculty

COURSE DESCRIPTION:

Strengthen pedagogy and content knowledge in math and science for teachers in grades 3 – 5 the Mickelson ExxonMobil Teachers Academy is a five-day residential intensive course.

COURSE PURPOSE AND INTENDED AUDIENCE:

Goals for the Academy are to focus on Improving the Teaching and Learning of Mathematics and Science:

Members of the academy teams will:

• Deepen their understanding of mathematics and science content in the areas of data and statistics, measurement, force and motion;

- Build expertise in facilitating student learning through problem solving and inquiry;
- Use links between math and science to support student learning;
- Understand how children learn and apply that knowledge to classroom instruction;
- Increase their knowledge and use of instructional resources to support student learning; and
- Network with others involved in elementary school mathematics and science education.

COURSE FORMAT:

Please see agenda

PROFESSIONAL STANDARDS:

National Board for Professional Teaching Standard, Core Proposition 2

REQUIRED/SUPPLEMENTAL/RECOMMENDED TEXTS AND/OR READINGS: Required Texts:

- Uncovering Ideas in Physical Science, Page Keeley, Ph.D.
- Stop Faking It: Force and Motion, William Robertson, Ph. D.
- Companion Classroom Activities for Stop Faking It: Force and Motion William Robertson, Ph.D.
- Stop Faking It: Math, William Robertson, Ph.D.
- Math Matters 2nd Edition, Suzanna Chapin and Art Johnson
- Science for the Next Generation: Preparing for the New Standards William Banko, Marshall Grant, Michael Jabot, Alan McCormack and Thomas O'Brien
- Guide to Understanding the Next Generation Science Standards: Harold Pratt
- Questions for Math Teaching by Peter Sullivan and Pat Lilburn

Supplemental Readings:

- Article: Science and Children, November 2010 Science Notebooking
- Article: Science and Children, January 2011 Date Collection
- Others as assigned

COURSE REQUIREMENTS, PERFORMANCE-BASED ASSESSMENTS, EVALUATION CRITERIA, AND GRADING SCALE:

- All participants are required to attend ALL whole group, color group and number group sessions. The total course hours range from 35 45 hours.
- Participants must also complete the 10-hour Force and Motion Sci-Pack through the NSTA Learning Center.
- Participants are also required to complete follow-up reflection due November 1, 2013.

*Reflection: (1 -3 pages typed)

These questions guided your "Planning for Instruction" at the end of the Mickelson ExxonMobil Teachers Academy.

- What one significant change do you plan to make in your mathematics and science instruction when you return to your classroom? If you are not a classroom teacher, respond from the perspective of your role in supporting mathematics and science instruction.
- Why is this a change you want to make?
- What impact do you expect this change to make on student learning? On other's learning?
- What support do you need to make this change happen?

Your Reflection Task (1-3 pages double-spaced typed) builds on the plan. Use the questions below to guide this reflection.

- Describe how this change has impacted your teaching and your students' learning.
- Share both challenges and success stories.
- Share examples of student work or other evidence reflecting this change in your teaching.

Examples: scan samples of your students' notebooks, share a 5E lesson plan, ask your students for feedback on a lesson, etc.

• Describe your "next steps" in changing your personal teaching practice to model the objectives of the Mickelson ExxonMobil Teachers Academy.

Please send all reflection papers s to your course instructor on or before, November 1, 2013 at 5:00 pm.

GRADING SCALE: A = 10 points A = 7 - 9 points B + = 5 - 6 points B = 3 - 4 points C = 2 - 1 points

COLLEGE OF EDUCATION AND HUMAN DEVELOPMENT STATEMENT OF EXPECTATIONS:

The Graduate School of Education (GSE) expects that all students abide by the following:

Students are expected to exhibit professional behavior and dispositions. See gse.gmu.edu for a listing of these dispositions.

Students must follow the guidelines of the University Honor Code. See http://www.gmu.edu/catalog/apolicies/#TOC_H12 for the full honor code.

Students must agree to abide by the university policy for Responsible Use of Computing. See http://mail.gmu.edu and click on Responsible Use of Computing at the bottom of the screen.

Students with disabilities who seek accommodations in a course must be registered with the GMU Disability Resource Center (DRC) and inform the instructor, in writing, at the beginning of the semester. See www.gmu.edu/student/drc or call 703-993-2474 to access the DRC.

PROPOSED CLASS SCHEDULE:

Schedules are placed in registration packets.

	3:0		1.4	3:00-5:00 Registration 13 5:30 Reception 6:30 Dinner Ballroom		Classrooms:	Purple 1		8:00	ч 7:0	SUNDAY 21-Jul-13
4:30 - 5:30 Faculty meeting	3:00-4:00 Color Groups Four Points 1 hour	2:45-3:00 Break 15 mins	1:45-2:45 Whale Group Cathy Seeky 1 hour	12:45-1:45 LUNCH 1 hour	11:00–12:45 Color Group Whal's Typical I hour and 45 mins	10:45–11:00 Break 15 mins	9:00–10:45 Color Group Egg Drop I hour and 45 mins	8:55–9:00 Break restroom only 5 mins	8:00 – 8:55 Witale Group LuAnn/Sheri Thume 35 mins	e: 7:00–7:45 Breakfast	MONDAY 22-Jul-13 c: B:
5:00 - 6:00 Faculty meeting	3:00-4:30 Color Group May the Force Be With You I hour and 30 mins	2:45-3:00 Break 15 mins	1:30-2:45 Color Group How Children Learn I hour and 15 mins	12:30-1:30 EUNCH 1 hour	11:35-12:30 Color Group Science/Math Notebooks 55 minutes	11:20 - 11:35 15 mins	9:50–11:20 Color Group Gravity on a Roll Speed & Acceleration I hour and 30 mins	9:45–9:50 Break restroom only 5 mins	8:00–9:45 Color Group Walking Directions 1 hour and 45 mins	P: 7:00-7:45 Breakfast	TUESDAY 23-Jul-13 R G B
			2:30 - 3:30 Faculty meeting	End of the Day	Thirds the Charm 1 hour and 40 mins 1:00 LUNCH	15 mins 11:20-1:00 Color Group	9:05 - 11:05 Color Group Measurement Menu 2 hours 11:05-11:20 Break	9:00–9:05 Break restroom only 5 mins	8:00-9:00 Whate Group ACCSS w Vanusar Westbrunk J hom	P: 7:00-7:45 Breakfast	WEDNESDAY 24-Jul-13 R: G: B:
	6:30-9:00 Dinner David Evans – Remarks from NSTA Barbara Morgan – Keynote Speaker Manhattan Ballroom	5:30-6:30 Reception 1 hour	2:45-3:45 Whole Group Calvin Mackle – Keynole I hour	2.50-2.45 brean 15 mins	Pendulums 1 hour and 45 mins	1 hour 12:45-2:30 Color Group	10:45–11:45 Networking State/Regional Meeting <i>I hour</i> 11:45–12:45 LUNCH	10:30–10:4 5 Break 15 mins	8:00–10:30 Color Groups Origani Boxes 2 hours and 30 mins	P: 7:00-7:45 Breakfast	THURSDAY 25-Jul-13 R G B
				Croch view	Special Session L hour 2:00 Departure Group Photos	12:30-2:00 Whole Group	10:45-11:30 Whate Group Learning Center 45 mins 11:30-12:30 LUNCH 1 hour	10:30–10:45 Break 15 mins	8:00–10:30 Color Group Iron Scientist 2 hour and 30 mins	P: 7:00-7:45 Breakfast	FRIDAY 26-Jul-13 R: C: B:

Will need the Theater Snack/food breaks Reception/Dinner at the Hyattt